Благородна гниль Botrytis cinerea
Використовується у виноробстві для отримання сусла з підвищеною цукристістю і особливим ароматом. Також в суслі дуже мало таніну, що виключає застосування благородного грибка в червоному виноробстві..
В процесі дозрівання шкірка ягід винограду стає все тоншою і восени, коли температура повітря знижується і підвищується його вологість, Botrytis cinerea сприяє утворенню дірок в шкірці винограду, через які випаровується рідина з соку ягоди, при цьому накопичений цукор залишається всередині.
Ягода втрачає масу, а концентрація цукру збільшується. Розвиток ботрітіс на винограді дуже небезпечний, тому що сік ягоди стає незахищеним і всередину можуть потрапити бактерії, що ведуть до оцетового скисання. Але якщо погодні умови сприяли виноградарю і розвиток ботрітіс не спричинив розвиток хвороб, з такого винограду може вийти велике солодке вино.