Біодинаміка — це духовно етико—екологічний підхід до сільського господарства, садівництва, і продуктів харчування. Тобто це не тільки неагресивні засоби ведення господарства, які не завдають шкоди землі і природі, а й ціла життєва філософія.
Саме «містична» складова відрізняє біодинаміку від орагнічного виноробства. Біодинаміка має багато супротивників і критиків, в науковому середовищі, де вона вважається варіацією шаманізму. Проте біодинамічне виноробство дуже розвинене і таке вино через складність його виробництва коштує досить дорого.
Деякі факти про біодинаміку:
- Догляд за виноградниками по фазах місяця і іншим показникам природних ритмів.
- Самостійна підготовка виноробом органічних добрив також з урахуванням біоритмів.
- Гарантія біохімічної чистоти виноградника.
- Максимум ручних операцій.
- У процесі створення вина механічний вплив на нього зводиться до мінімуму. Виноробня будується таким чином, щоб вино переміщалася по виноробні під впливом сили тяжіння.
- Ви ніколи не зробите добре біодинамічне вино на невдало розташованому винограднику.
- Обов’язкові добрива: № 500 — гній, витриманий в коров’ячому розі, для мікробіології землі і № 501 — кварц, витриманий в коров’ячому розі, для посилення фотосинтезу.