Ступінь обсмажування зерен дуже сильно впливає на смак напою. Існує кілька ступенів обсмажування, які спрощено можна розділити на чотири основних: світлий, середній, темний та найвищий. Вибір ступеня обсмаження залежить від якості сировини, сорту кави або складу кавової суміші, способу приготування напою і смакових уподобань споживача.

I Світлий

1. Коричне (Cinnamon Roast)

Приблизна температура 195 °С
Найсвітліше обсмаження, зерна виходять світло-коричневого кольору з легкої насиченістю смаку, помітно вираженою кислинкою і тонким хлібним ароматом. Олія на поверхні відсутня.

2. Легке або Новоанглійське (Light or New England Roast)

Приблизна температура 205 °C
Світле обсмаження, при якому зерна мають світлокоричневий колір, трохи темніший, ніж при коричному обсмаженні. Смак все ще з вираженою кислинкою, але вже без хлібних ноток. Олія на поверхні все ще відсутня.

II Середній

3. Американське (American Roast)

Приблизна температура 210 °C
Середній світлокоричневий колір. Відразу після «першого тріска». Олія все ще відсутня на поверхні. Назву це обсмаження набуло через його популярність в східній частині США. Часто це обсмаження (також як і коричне) використовується під час професійних дегустацій кави.

4. Міське (City Roast)

Приблизна температура 220 °C
Насичений коричневий колір, з все ще сухою поверхнею. Обсмаження є популярним в західній частині США і також добре підходить для дегустацій кави.

III Темний

5. Повне міське обсмаження (Full City Roast)

Приблизна температура 225 °C
Насичений коричневий колір. Краплі олії починають з’являтися на поверхні зерен. У смаку домінують карамельні і шоколадні нотки. Початок «другого тріска».

6. Віденське (Vienna Roast)

Приблизна температура 230 °C
Помірний темнокоричневий колір зі злегка маслянистою поверхнею. Поява солодкуватогірких, карамельних ноток в смаку. Кислинка сходить на мінімум, поступаючись місцем насиченості. В середині «другого тріска». Іноді це обсмаження використовується для еспресо.

IV Найвищий

7. Французьке (French Roast)

Приблизна температура 240 °C
Темнокоричневий колір, блискуча масляниста поверхня. Кислинка практично відсутня, в смаку з’являються палені нотки. В кінці «другого тріска». Обсмаження є популярним для еспресо.

8. Італійське (Italian Roast)

Приблизна температура 245 °C
Дуже темний коричневий колір, зерна покриті олією. Обсмаження подібне до французького, тільки з більш вираженим смаком. Загальноприйняте обсмаження для еспресо.

9. Іспанське (Spanish Roast)

Приблизна температура 250 °C
Найбільш темне обсмаження. Зерна мають дуже темний, практично чорний колір і дуже маслянисту поверхню. Далеко не всі сорти кави витримують іспанське обсмаження, не перетворюючись на смак в попіл.

Підказка № 50

error: Контент захищено! Контент защищен!