Абсент
Абсе́нт (фр. absinthe) — алкогольний напік, що містить, як правило, близько 70% (іногда 75% або навіть 86%) алкоголя. Найважливіший компонент абсенту — екстракт гіркого полину, в ефірних маслах якого міститься велика кількість туйону. Однак в самому абсенті міститься лише слідова кількість цих речовин.
До складу напою в тій чи іншій формі входять такі рослини: полин гіркий, аїр, аніс, вероніка, дягель, ісоп, коріандр, локриця, меліса, м’ята, петрушка, ромашка, фенхель, ясенець білий.
Абсент, частіше за все, має смарагдово—зелений колір, але також може бути прозорим, жовтим, синім, коричневим, червоним або чорним.
Зелений колір напою обумовлений хлорофілом, який розкладається під дією світла. Щоб уникнути цього абсент розливають в пляшки з темного скла. Завдяки характерному кольору абсент отримав прізвиська «Зелена фея» та «Зелена відьма».
Абсент каламутніє від додавання води, оскільки ефірні масла анісу і фенхелю при розведені міцного спиртового розчину утворюють емульсію.
Підказка № 36