Американський віскі

Американський віскі розрізняють за декількома ознаками:

Straight Whiskey (Стрейт віскі) Це віскі із зернового сусла, що містить не менше 51% одного різновиду злакових. Його міцність після перегонки не перевищує 80% vol. Перед витримкою він може бути трохи розбавлений водою. Цей віскі витримують в нових обвуглених бочках не менше двох років. Його розливають по пляшках міцністю не менше 40% vol. Цей віскі робиться тільки на одній винокурні. Далі розглянемо його різновиди — від бурбона до молт віскі.

Bourbon (Бурбон) це найбільш відомий і старий американський віскі. Його виробляють із зерна, що містить щонайменше 51% кукурудзи. Віскі отримав свою назву від провінції Бурбон в штаті Кентуккі. Бурбон найчастіше витримують в бочках не менше 4 років, а інколи і набагато довше. Деякі виробники випускають Wheated Bourbon («пшеничний бурбон»). Він робиться з сусла, що містить більше пшениці, чим жита.

Rye whiskey (Рай віскі) житній віскі, який отримують з зернового сусла, що містить не менше 51% жита.

Corn whiskey (Корн віскі) готується з зернового сусла, що містить не менше 80% кукурудзи. Він призначений, переважно, для місцевого споживання. На відміну від інших Straight Whiskey, його витримують в необвуглених або у вже використаних бочках.

Wheat whiskey (Віт віскі) виготовляється з зерна, яке містить не менше 51% пшениці.

Malt whiskey (Молт віскі) отримують з зерна, що містить не менше 51% солодженого ячменю. Можна зустріти також Malt Rye Whiskey, який виробляють з зернового сусла, що складається, як мінімум, на 51% з солодженого жита. Слово Blended, додане до назви згаданих вище видів віскі, означає, що напій містить не менше 51% даного різновиду віскі. Він повинен мати міцність не менше 40% vol.

Blended Whiskey (Блендед віскі) Купаж, в якому є не менше 20% Straight Whiskey. А 80%, що залишилися, можуть складатися з віскі інших видів або спирту.

Light Whiskey (Лайт віскі) «Легкий» віскі, дистильований при високій температурі до міцності 80% -95% vol. Він містить мало вторинних елементів. Його витримка проходить в дубових бочках, які використовувалися раніше. Такий спосіб виробництва дає світле спиртне з нейтральним смаком.

Sour Mash Whiskey (Сауер маш віскі) При виробництві такого віскі використовують метод закваски, який гарантує постійність смаку напою. Близько чверті сусла, яке залишилося в перегінному кубі, після дистиляції, додають в нове сусло, щоб активувати бродіння. Більшість віскі в США отримують саме в такий спосіб, хоча виробники не завжди вказують це на етикетці.

Sweet Mash Whiskey (Світ маш віскі) При виробництві цього віскі метод закваски не застосовується.

ЗА СПОСОБОМ ФІЛЬТРАЦІЇ

Tennessee Whiskey (Теннесі віскі) Його виробляють подібно до бурбону, але після перегонки дистилят очищують за допомогою вугільного фільтру, отриманого з деревини клена. Такі фільтри використовуються тільки в Теннесі, тому віскі отримав назву цього штату.

ЗА ІНДИВІДУАЛЬНИМИ ОЗНАКАМИ

Single Barrel Whiskey (Сингл Беррел віскі) Цей віскі походить з однієї бочки, і його смак не зазнає згладжування, неминучого при купажуванні вмісту різних бочок, в різному ступені обвуглених і які зберігаються при різних температурі і вологості.

Small Batch Bourbon (Смол Бетч бурбон) Такий бурбон походить з невеличкої партії відібраних бочок (не більше 20), вміст яких купажують перед розливом по пляшках.

Vintage Whiskey (Вінтаж віскі) На етикетці цього вінтажного віскі вказується рік перегонки і розливу по пляшках.

Джерело: «Біблія бармена» ФЕДІР ЄВСЕВСЬКІЙ

Підказка № 19

error: Контент захищено! Контент защищен!