В якості аперитивів використовують алкогольні напої, безалкогольні напої, соки. Серед популярних аперитивів вермут, херес, кампари, ракія, бехеровка, узо, пастис, амонтильядо, коктейль кир. З безалкогольних напоїв — мінеральні води, а також газована, содова і проста охолоджена вода. Кращими соками для аперитиву є лимонний, апельсиновий, грейпфрутовий, гранатовий, томатний, березовий, виноградний (з несолодких сортів винограду).
Аперитиви поділяють на три групи: одинарні, комбіновані і змішані.
- Одинарним називається аперитив, який складається тільки з одного напою, наприклад подають тільки один вермут або один вид соку або мінеральної води.
- Комбінований аперитив складається з декількох напоїв, що подаються одночасно, наприклад мінеральна вода, соки і вино.
- Змішані аперитиви складаються зі спеціально приготовлених сумішей різних напоїв, наприклад коктейлів.
Джерело