Кальвадо́с (фр. Calvados) — яблучний або грушовий бренді, якій одержують шляхом перегонки сидру, з французького регіону Нижня Нормандія. Міцність — близько 40% vol.
Після перегонки сидру кальвадос ще не має кольору. У цей момент він ще не є кальвадосом в повному розумінні слова. Кальвадосом він стає в результаті витримки в дубових бочках, отримуючи колір і різні відтінки ароматів.
Витримка кальвадоса:
- Fine, Trois pommes («три яблука») — витримка в бочці не менше 2 років;
- Vieux-Reserve — не менше 3 років;
- V.O.(Very Old), VO, Vieille Reserve, V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), VSOP — не менше 4 років;
- Extra, X.O.(Extra Old), XO, Napoleon, Hors d’Age, Age Inconnu — не менше 6 років;
- Age 12 ans, 15 ans d’age — не менше вказаної кілкості років;
- 1946, 1973 — вінтажні кальвадоси.
Джерело