Кальвадос

Кальвадо́с (фр. Calvados) — яблучний або грушовий бренді, якій одержують шляхом перегонки сидру, з французького регіону Нижня Нормандія. Міцність близько 40% vol.

Після перегонки сидру кальвадос ще не має кольору. У цей момент він ще не є кальвадосом в повному розумінні слова. Кальвадосом він стає в результаті витримки в дубових бочках, отримуючи колір і різні відтінки ароматів.

Витримка кальвадоса:

  • Fine,  Trois pommes («три яблука») — витримка в бочці не менше 2 років;
  • Vieux-Reserve — не менше 3 років;
  • V.O.(Very Old), VO, Vieille Reserve, V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), VSOP — не менше 4 років;
  • Extra, X.O.(Extra Old), XO, Napoleon, Hors d’Age, Age Inconnu — не менше 6 років;
  • Age 12 ans, 15 ans d’age — не менше вказаної кілкості років;
  • 1946, 1973 — вінтажні кальвадоси.

Джерело

Підказка № 35