Дижестив (Дигестив)
Дижестив (фр. digestif — дослівно «діжестив»; те, що сприяє травленню) — загальна назва напоїв, що сприяють травленню, які подаються наприкінці їжі.
Дижестив можна порівняти з аперитивом, що передує їжі, але дижестив зазвичай більш міцний. Існує негласне правило: подавати світлі напої як аперитив, а темні — як дижестив.
Зазвичай це коньяк, арманьяк і інші різновиди бренді або віскі, такі як граппа, кальвадос. Дижестивом можуть бути лікери і бальзами, а також кріплені вина з насиченим смаком — херес, мадера, портвейн. Міцні напої використовуються тому, що смак тонких, легких вин не сприйматиметься після ситної трапези. Вважається також, що дижестив слід поєднувати з напоями, які вживалися під час трапези. Так, якщо їжа супроводжувалася пивом, то солодовий віскі виявиться більш доречним, ніж коньяк або арманьяк.
В якості дижестива вживаються і деякі види коктейлів.
Безалкогольні напої, такі як чай або кава, хоча зазвичай і п’ються після їжі, не вважаються дижестивами.
Підказка № 24