Ве́рмут (нім. Wermut, буквально — полин) — кріплене вино (від 15% до 23% vol.), Ароматизоване полином, а також іншими травами і прянощами.
Зазвичай в якості основи використовують суміш білих вин, вироблених в різних регіонах. Іноді суміш—основу витримують якийсь час, як правило, один рік у великих дубових чанах.
Основні прянощі для вермуту: полин, якому він зобов’язаний своєю назвою (wermut — по—німецьки «полин»), кора хінного дерева, кориця, тирлич, кола, імбир, ангелика, ромашка, гвоздика, кірки гіркого апельсину, кмин, ваніль та інші , іноді їх кількість доходить до 40. Екстракти цих рослин отримують шляхом їх мацерації або дистиляції.
У вини змішують екстракти рослин, необхідну кількість цукру і чистий спирт. Червоні вермути забарвлюють черевцем і карамеллю.
Використовувані компоненти і їх пропорція визначають смак вермуту кожної марки і кожного виду. Отриманий вермут іноді витримують, потім фільтрують, пастеризують і розливають по пляшках.